UNESCO’nun raporuna göre aşırı cep telefonu kullanımı düşük eğitim performansına neden oluyor. doğrudan bağlantılı. Saatleri bulan açık ekran süresinin ise çocukların duygusal istikrarı üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Bu sebeple UNESCO akıllı telefonları eğitim sağlığı açısından yasaklanması gerektiğini belirtti. Konu hakkında konuşan Psikolojik Danışman Gülsüm Türkeli, “Ekranda yoğun maruz kalma kitap, dergi gibi okuma disiplinini de olumsuz etkiliyor” dedi.
EKRAN KULLANIMI ZİHNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
“Ekran kullanımı zihni düzenleme için olumsuz etkisi olmakta ve okumayı da olumsuz etkilemekte” şeklinde konuşan Türkeli, “ Ekranda yoğun maruz kalma kitap, dergi gibi okuma disiplinini de maalesef olumsuz etkiliyor, uzun süre okuma yapamıyor. Öğrenmeyi de durum olumsuz etkiliyor. Çok hızlı tüketim şeklinde yansıyor, durup düşünüp hazmetmek ve içselleştirme olmadan çok hızlı geçmesi bekleniyor. Tabii ki aynı zamanda gerçek yaşam yerine oradaki devam eden sanal sosyal yaşam içinde var olan birey kendi gerçekliğine de uzaklaştırılmış oluyor. Çocuk ve gençlerin duygu gelişimi inişli çıkışlı olduğu bu yaş döneminde bu durumlarla baş etmesi oldukça zor olacağı için ekranların azaltılması okullarda buna teşvik edilmemesi uygun olur. Özellikle cep telefonu iletişim aracı olarak kullanılmaktan çok meydan okuma, sanal bir dünya oluşturma daha yoğun kullanılmaktadır” sözlerine yer verdi.
‘DUYGUSAL BAKIM UNUTULMAMALI’
Çocukların ebeveynleri tarafından duygusal ve öz bakımının da aksatılmaması gerektiğini belirten Türkeli, “18 yaşın altındaki bir birey telefon hattı alma yasal olarak uygun olmadığına göre bunun kullanımında bir yetişkin sorumluluğu (gözetiminde) uygundur. Ebeveyn olarak çocukların sadece fiziksel öz bakımı değil, sosyal, duygusal öz bakımı sorumluğu olduğunu unutmamak gerekir” dedi.