Konut kira artış sınırının yüzde 25 olarak açıklanmasının ardından konut sahipleri ile kiracılar arasındaki uyuşmazlıklar rekor seviyeye tırmandı. Mahkemelerdeki yoğunluk nedeniyle açılan davalarda ilk duruşmanın görülmesi bile 8 ay sonrasını buluyor. 2023 yılının ilk 6 ayında açılan tahliye davası sayısının 47 bin olduğunu ifade edilirken, 1 Eylül’de yürürlüğe girecek arabuluculuk sisteminin işe yarayıp yaramayacağı ise merak konusu haline geldi. Arabuluculuk sisteminde başvurular adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılacak. Yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme de alınmayacak. Arabuluculuk görüşmelerinin üç hafta içinde tamamlanması hedefleniyor. Anlaşma sağlanamazsa dava yoluna gidilebilecek.

‘YÜZDE 25’E PEK UYULMUYOR’

Kira hukuku alanında uzman Batuhan Şahin, kiracı ve konut sahibi arasındaki uzlaşmalardan bahsederek yaptığı değerlendirmede, “Genelde uzlaşma tamamen ev sahibinin istekleri doğrultusunda oluyor. Tahliye taahhütnamesinin olmadığı durumlarda biraz daha orta yol bulunabiliyor. 5 yılı doldurmuş kiracılar için güncel şartları uyarlama söz konusu. Tahliye taahhüdü olduğu durumlarda açıkçası kimse yüzde 25’e uymuyor. Taahhütname varsa eğer kiracıyı zaten çıkarabilir. Şöyle o da yüzde 25 üzerinde artışı kabul etmeyen kiracıyı ev sahibi çıkarmak durumunda kalıyor” şeklinde konuştu. 

RAKİPLERİMİZ FETHİYE VE İSTANBULSPOR RAKİPLERİMİZ FETHİYE VE İSTANBULSPOR

‘GEÇİMİNİ BU GELİRDEN SAĞLAYAN MÜLK SAHİPLERİ VAR’

Şahin, ev sahiplerinin de zamlardan çok fazla etkilendiklerini bu sebeple hak vermek gerektiğini belirterek, “Tabi ev sahiplerine de hak vermek lazım. Benim gözlemlediğim kadarıyla yoğun kira takibi yapıyoruz. Mülk sahibi diye ev sahibini paraya ihtiyacı yok diyemeyiz bazı müvekkillerimiz geçimini buradan sağlıyor. Çünkü her şey zamlandı. Dolayısıyla gelirini arttırmak istiyor. Zaten anlayışlı kiracılar makul artırımları kabul ediyor. Bazı kiracılar ise yüzde 25’i istiyorlar fazlasını kabul etmiyorlar o zaman da hukuki yollara başvurmak zorunda kalıyorlar“ dedi. 

‘SADECE PARA KISMINDA ARABULUCULUK’

Şahin, “Arabuluculuk sistemi yeni düzenlemeyle geldi. Tahliye ile ilgili konularda değil yalnızca para alacak verecek kısımda arabulucuya başvurabiliyorlar. Mesela birikmiş kirasını alamayan ev sahibi arabulucuya başvurmak zorunda önce, daha sonrasında mahkemeye başvurabiliyor” dedi.

Editör: Kerim Toksöz