Gübre, tarım ilacı ve özellikle akaryakıta gelen zamlar üreticinin ekonomik olarak epey zorlanmasına neden oluyor.  Bu zamlar rekolte seviyesinde ciddi düşüşlerin meydana gelmesine neden olurken aynı zamanda hem üreticinin hem de vatandaşın cebini zorluyor. Üreticilerin sıklıkla kullandığı gübreleme döneminde üre, amonyum sülfat ve can gübrelerinde görülen zamlar, çiftçilerin ekonomik olarak zorlanmasına sebep oluyor. Gelen zamlar ise şu şekilde; DAP gübresi 700 TL’den 1000 TL’ye, kompoze gübre fiyatı (15-15-15) 620 TL’den 770 TL’ye, Üre gübresi 480 TL’den 800 TL’ye, can gübresi 330 TL’den 450 TL’ye, 20.20.0+ZN gübre fiyatı ise 460 TL’den 650 TL’ye yükseldi. En ucuz alternatif olarak kullanılan amonyum sülfat 250 TL’den 350 TL’ye yükseldi. Gübrelerin satış fiyatı, tedarikçilere bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. 

'ÜRETİCİLERE DESTEK VERİLMESİ GEREK'

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe gübre fiyatlarındaki artışın yüzde 40 ila yüzde yüzde 60 olduğunu belirterek, “Tarımsal üretimin en önemli girdi maliyetleri arasında yer alan taban gübreleri ve organominarel gübreler üretimin olmazsa olmazlarındandır. Son günlerde artan mazot fiyatları nakliyeyi arttırdı ayrıca işçilik maliyetlerinin de artması sonucu gübrede de fiyat artışı meydana geldi. Ancak üretime devam edebilmemiz ve birim alandan maksimum verim elde edip 85 milyon yurttaşımıza güvenilir gıdayı ulaştırabilmemiz için, devletimizin tarımsal girdilerimiz hususunda üreticilerimize destek vermesi gerekmektedir. 2023 Haziran ayı gübre bayilerinin taban gübresi ve organominarel gübre alış fiyatları ile 2023 Ağustos ayı gübre bayilerinin taban gübresi ve organominarel gübre alış fiyatları arasında %40 ila %60 arasında artış meydana gelmiştir.”

‘FİYATLAR MAKUL SEVİYEDE SABİTLENMELİ’

Göktepe, “Üreticilerimizin Sürdürülebilir Tarım yapabilmeleri ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam edebilmemiz için, Bakanlığımızdan ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan ricamız stratejik bir sektör olan tarım sektöründe gübre fiyatlarının yıl boyunca makul değerlerde sabitlenmesi. Ayrıca 2019 yılında ilk defa gübre desteğine ilaveten, bakanlığımızın uygulamaya koymuş olduğu organominarel gübre desteğinin üreticilerimize dekar başına 1000 TL olarak ödenmesi hususunda Sayın Cumhurbaşkanımızın desteklerini talep ediyoruz.”

ALANYA'DA SAĞLIKÇILARA BAŞARI BELGESİ VERİLDİ ALANYA'DA SAĞLIKÇILARA BAŞARI BELGESİ VERİLDİ

‘ÜRETİCİYİ SERASINA KÜSTÜRMEYELİM’

Üreticilerin seralara küstürülmemesi gerektiğini vurgulayan Göktepe,“Önümüzdeki ayın başlarında fidelerimizi toprakla buluşturacak olan üreticilerimiz taban gübresi kullanamazsa üretim eksik kalır, birim alandan alınan verim düşer ve sonuç olarak üretici serasına küser üretim yapmayı bırakır. Üreticimizi serasına küstürmemek ve güzel ülkemizin ekonomisine katkı sağlayabilmemiz için başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün devlet büyüklerimizden destek ve yardım istiyoruz” diye konuştu.

Editör: Kerim Toksöz