'ENFLASYON DÜZENLEMESİ YILDA BİR KERE YAPILMALI' 'ENFLASYON DÜZENLEMESİ YILDA BİR KERE YAPILMALI'

DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kooperatifleri, Esnaf Kefalet Kredisi faiz oranlarında artışa gidilmesi kararına tepki gösterdi. Kredi kullanan esnafların borç ve faiz yükü altında ezildiğini ifade eden Ösen “Yüzde 17 ila yüzde 30 arasında değişen oranlara yükseltilen kredi faizleri, geçmişe yönelik borçları da kapsadığı için kredi kullanan esnaflarımız zor durumda kalmıştır. Mevcut ekonomik şartlar altında müşteri ve sermaye kaybı yaşayan esnaflarımız şimdi de çektiği kredinin yaratacağı sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Hali hazırda ciddi bir borç yükü altında olan işletmelere dönem dönem can suyu olan kredi imkanını bu denli zor hale sokmak, sattığı malı yerine koymakta zaten zorlanan esnafların nakit akışında sıkıntıya girmesi iflasın kapısını aralayacaktır. Yaşadığımız ekonomik kriz altında 2024 yılının ilk çeyreğinde ülke genelinde 30 bini aşkın esnafın kepenk kapattığını düşünürsek atılan hamlenin ne denli kritik bir adım olduğunu daha rahat idrak edebiliriz.“ diye konuştu.
Yaşanan ekonomik kriz ortamının temel nedeninin irrasyonel ekonomi politikaları olduğunu belirten Ösen şöyle devam etti:
“Kredi faizlerinin artmaya devam ettiği bir ortamda Kefalet Kredisi faizlerinin arttırılmasının sorumlusu yalnızca Merkez Bankası’dır diyemeyiz. Türkiye’nin son yıllarda “faiz sebep enflasyon sonuç” denilerek akıldan uzak şekilde uyguladığı ekonomi politikaları memleketi bu hale gelmiştir. Yüzde 120’ye yakın artış yaşayan kefalet kredisi faizleri iktidar yetkililerin söylediği gibi cüzi bir miktar değildir. Kirasını, stopajını, Bağ-Kur’unu ve üstüne üstlük ekonomideki durgunluğu sırtlanmak zorunda kalan esnaflar için ise hiç cüzi değildir.”
Esnaf kefalet kredisi faizlerinde artışın geriye dönük şekilde uygulanmasının adaletsizliğe yol açacağını belirten İzmir Milletvekili Ösen, “Faiz ve enflasyonun yüksek olduğu bu dönemde kriz faturasının esnafa kesilmesi akıl tutulmasıdır. Kredi faizlerine getirilen artış Türkiye’de, enflasyonun azalmasına değil artmasına yani maliyet artışı kaynaklı fiyatların yükselmesine neden olacaktır. Yani bu uygulamayla birlikte esnaf, sattığı malların fiyatlarını arttırmak zorunda kalacaktır. Zaten geçim sıkıntısını en fazla hisseden kesimler yani emekliler, işçiler, memurlar nefes alamayacak hale gelecekler. Bu adımdan geriye dönülmelidir.” diyerek endişelerini dile getirdi.
 

Editör: Kerim Toksöz