Boşanmalar her geçen sene daha da artış göstermeye devam ederken, Uzman Psikolog Muzaffer Gülsüm Türkeli Alanya Posta Medya’ya boşanmalarda çocukların sorunların kaynağı olarak görülmemesi gerektiğini ve ebeveynlerin kendi sorumluluklarını üstlenmeleri gerektiğini vurgulayarak, boşanmaların çocuklar üzerinde ki etkisini değerlendirdi.
“AYRI YAŞARKEN FARK EDİLMEYEN SORUNLAR EVLENİNCE BELİRGİNLEŞEBİLİR”
Türkeli konuşmasında şu sözleri kullandı; “Evlilik sürecine başladığınızda, iki farklı bireyin bir arada yaşaması yeni dinamikleri, zorlukları ve farklılıkları beraberinde getirebilir. Bu değişen beklentiler ve hayal kırıklıkları oluşturabilir. Ayrı yaşarken belki de fark edilmeyen bazı sorunlar, birlikte yaşandığında daha belirgin hale gelebilir. Bu nedenle insanlar, evlenerek bazı sorunların çözüleceğini düşünebilirken, aslında daha fazla sorunun ortaya çıkmasına neden olabilirler. Bu zorluklar ve beklentilerle başa çıkılamadığında, çözüm bulunamadığında, boşanma kararı çiftler tarafından sağlıklı bir seçenek olarak görülebilir. Ancak bu süreçte, çocuklar söz konusu olduğunda, işler daha da karmaşıklaşır. Çocuklar, ebeveynlerinin arasındaki duygusal çatışmalara tanıklık ederler. Bu, onların terk edilme ve kendini suçlama korkularını artırabilir. Çocuklar, ebeveynlerinin arasındaki problemleri çözmeleri gerektiğini, ilişkilerini sürdürmeleri gerektiğini hissedebilirler. Ancak çocuklar, ebeveynlerinin ilişkilerinin sona erdiğini fark ettiklerinde, bu durum onları derinden etkileyebilir.”
“ÇOCUKLARININ DUYGUSAL İHTİYAÇLARINA ODAKLANMALARI ÖNEMLİ”
Ebeveynlerin bu süreçte çocuklara, onları terk etmediklerini, anne ve baba olarak varlıklarını sürdürdüklerini hatırlatmalarının çok önemli olduğuna değinerek anne ve babalara tavsiyelerde bulunan Türkeli, “Çocuklara, boşanmanın çocukların sorumluluğunda olmadığı, bu sadece yetişkinler arasında bir karar olduğu anlatılmalıdır. Ebeveynlerin aralarındaki problemleri çocukların üzerinden düzenlemeye çalışmak yerine, bu problemleri bireysel olarak çözmeleri gerekmektedir. Çocuklara gerçekçi bilgiler vermek de önemlidir. Boşanmanın sonunda ne olacağı hakkında yanlış veya belirsiz bilgiler vermek yerine, çocuklara şu anki duruma odaklanmaları gerektiği ve geleceği bilemeyeceklerini söylemek daha sağlıklı olacaktır. Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkilerini hafifletmek için, ebeveynlerin çocuklarına destek ve güvende olduklarını hissettirmeleri, iletişimlerini sürdürmeleri ve çocuklarının duygusal ihtiyaçlarına odaklanmaları önemlidir. Bu şekilde çocukların boşanma sürecini daha kolay atlatmalarına yardımcı olunabilir” diye konuştu.