Alanya'da restoran ve cafe işletmelerinde devir ve kiralama opsiyonlarında dikkate değer bir artış yaşanıyor. Ekonomik dalgalanmalar, sektörel değişimler ve zorlayıcı faktörler, işletme sahiplerini dükkanlarını devretmeye veya kiralamaya yönlendiriyor. Bu gelişmeleri değerlendiren Alanya Pansiyoncular ve Lokantacılar Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, sektöre ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Alanya Postası Köşe Yazarı ve Emlak Danışmanı Ali Özsoy da işletmelerin karşılaştığı zorlukları ve sektörel dinamikleri ele aldı.

‘ALTERNATİFLERE YÖNELİYORLAR’

“100’DE YÜZLER” FOTOĞRAF SERGİSİ 28 EKİM’DE KÜLTÜR MERKEZİNDE AÇILIYOR “100’DE YÜZLER” FOTOĞRAF SERGİSİ 28 EKİM’DE KÜLTÜR MERKEZİNDE AÇILIYOR

Son yıllardaki maliyet artışları, personel giderleri ve döviz kurlarındaki dalgalanma gibi nedenlerle restoran ve cafe sektörü mali açıdan sıkıntılı bir dönem yaşandığını belirten Değirmenci, “Personel maliyetleri, iş mahkemeleri ve verimsiz çalışan personel yapısı gibi zorluklarla mücadele etmek zorunda kalan işletme sahipleri, bu zorlukları aşma noktasında alternatiflere yöneliyor" şeklinde konuştu. Değirmenci, "Devren satılık lokanta, restaurant ve kafe ilanlarının artmasının sebepleri arasında ekonomik olarak yeterli kazanç sağlayamamaları, personel sıkıntısı, gibi birçok faktör yanında temel gıdada ki KDV’nin yüzde 1’e düşmesiyle KDV oranlarındaki dengesizlik. Bunların başında da kışın düşen turist sayısı oluyor" açıklamasında bulundu. 

‘KİRA FİYATLARI ETKİ EDİYOR’

Özsoy ise yüksek kira bedelleri, yanlış lokasyon seçimi, kalifiye personel eksikliği, fiyat politikasındaki hatalar, süreklilik sağlanamaması gibi nedenlerin sektörde zorlu bir rekabeti de beraberinde getirdiğini belirtti. Özsoy, “Restaurant ve cafe türü işletmelerin devredilmesi, satılması veya kapanmasında; En büyük etken olarak birinci sırayı yüksek işyeri kira bedelleri alırken, inceleyip araştırılmadan seçilen yanlış lokasyon, işinin erbabı kalifiye personel eksikliği veya yanlış işletmeci seçimi, enflasyon etkisiyle oluşan maliyet artışları nedeniyle fiyat politikasındaki dalgalanmalar, hizmette kalite ve devamlılığının sağlanamaması, güçlü işletmelere karşı rekabette zayıf kalınması, günün şartlarına göre yenilenememe veya çeşitliliğin sağlanamaması gibi nedenlerden dolayı zorluğa giren işletmeler devir, satış yada daha değişik iş modellerine yönelmektedirler. Ayrıca günümüzde zorda kalanlar haricinde, yatırım amacı ile işletmeyi açıp, geliştirip kar etmek amacıyla  devreden veya satan işletmecilerde görmek mümkün. Tavsiyemiz kış sezonu nedeniyle azalan müşteri potansiyelini fırsat bilip, eksikliklerini tamamlayarak gerekli değişim bakım onarım ve iyi bir  dekorasyon yaptırıp sezona daha güçlü olarak girmeliler yada kurumsal firmalardan franchise alarak daha güçlü firmaların bünyesinde devam etmeliler. Bu şekilde de olmuyorsa daha değişik iş modelleri seçmeliler. En son çare olarak işletmelerini devretmeli, satmalı veya kapatmalıdırlar” dedi.

Editör: Kerim Toksöz